Abr 17 2008

Iniciativa lamenta que Medi Ambient no valore l’acció del Fiscal per la manca de depuradora d’Alcossebre

Archivado en sobre la depuradora   |  Comentarios (0)

[vist en No Tan A Prop]

El Consell no preveu entre en funcionament l’EDAR fins finals de 2010, 9 anys després del que obligava la Unió Europea.

La Conselleria de Medi Ambient ha respost a les preguntes formulades per la Diputada de Compromís i membre d’Iniciativa, Mireia Mollà, sobre la inexistent depuradora d’Alcossebre.

Segons preguntava Mollà, La Fiscalia Provincial de Castelló anunciava el Febrer passat, obrir diligències d’investigació penal per la inexistència de cap depuradora d’aigües residuals que done servei a Alcossebre, a l’entendre que es podia estar, segons fiscalia, davant una presumpta comissió d’un delicte contra el medi ambient”.

Iniciativa venia denunciant igualment que la Unió Europea va obrir un expedient sancionador contra l’Estat Espanyol per l’incompliment de la directiva europea d’aigües residuals 91/271/CE que estableix que des de l’1 de gener del 2001, les ciutats amb més de 15.000 habitants-equivalents han de tindre una estació Depuradora d’aigües Residuals (E.D.A.R.) en funcionament, i en aquest cas es trobaven municipis com Alcossebre, Vinaròs, Benicarló… entre altres.

Mollà, va preguntar quin era el pressupost té la Conselleria per a la construcció d’aquesta EDAR, si s’havien solucionat tots els conflictes respecte a l’ubicació d’aquesta depuradora , quan es preveu comencen les obres, o quina valoració donava la Conselleria respecte a l’obertura de diligències d’investigació penal per part de la Fiscalia de Castelló. La resposta de Conselleia, diu que en març de 2007 es va apublicar en el BOE i DOCV la licitació de les obres de constricció de la nova EDAR d’Alcalà i la impulsió des de la xarxa de col·lectors d’Alcossebre fins la nova EDAR D’Alcalà, amb un pressupost base de licitació de 17 milions d’euros.

Pel que fa a la ubicació d’aquesta, segons Conselleria, l’ajuntament d’Alcalà ha elaborat un Pla de reserva de sòl dotacional i ordenació d’usos, que disposa de la corresponent DIA. I en l’actualitat es redacta el projecte constructiu de l’EDAR, les obres es preveuen iniciar-se a finals d’any, reveien que estiguen acabades en 2010, sense voler fer declaracions la Conselleria sobre les investigacions del Fiscal. Segons els ecosocialistes “ el Consell és el principal responsable de l’endarreriment a l’hora de posar en funcionament les depuradores obligatòries en els pobles costaners, que en el cas del Baix Maestrat, continuen tots tirant les aigües fecals al mar. La solució d’Alcossebre, si es compleixen tots els terminis previstos, aplega tard i malament, i no pels problemes de la ubicació que va tindre l’ajuntament, sinó perquè el Consell continua sense invertir en depuradores al Baix Maestrat”.


Feb 20 2008

avui al Levante

Archivado en sobre la depuradora   |  Comentarios (0)

Feb 19 2008

La Fiscalia obri diligències penals per no tenir depuradora a Alcossebre.

Archivado en sobre la depuradora   |  Comentarios (0)

[vist en No Tan A Prop]

Quan portem 2605 dies incomplint la Directiva 91/271CE a tots els pobles costaners del Baix Maestrat, és a dir, a Vinaròs, Benicarló, Peníscola i Alcossebre, per no tenir depuradora i per continuar tirant la merda al mar, mitjançant emissaris submarins, sense la depuració mínima legal, ens assabentem que la Fiscalía ha obert diligències per si s’ha pogut produir un pressumpte delicte ecològic o contra el medi ambient. Cal recordar que a data 31 de desembre de l’any 2000 havíem de tenir depuradora en funcionament. A l’any 2008, encara ni Benicarló, ni Peníscola ni Alcossebre tenen ni tan sols el projecte tècnic aprovat de la futura EDAR que s’ha de construir per imperatiu legal.


Jul 27 2007

Pésima gestión del PSPV en Alcalà.

Archivado en sobre la depuradora   |  Comentarios (0)

Jul 26 2007

Ver para creer

Hoy ha habido Pleno en el Ayuntamiento de Alcalà de Xivert.

Tras una serie de plenos de “rutina”, el pleno de hoy era ya un pleno con “contenido”, por decirlo de algún modo. ¡Y vaya si lo ha tenido!

Para empezar, el nuevo Alcalde, Paco Mars, ha acusado a la alcaldesa (y con ella al anterior equipo de gobierno) de algo que ya sabíamos y que me he cansado de repetir durante los últimos tres años: que el tandem Vinuesa-Soriano, demoró sin ninguna justificación los trámites necesarios para la futura depuradora.

Ya entonces me preguntaba si esto no era intencionado y con el objetivo de beneficiar a alguien. Creo que ya va siendo hora de que den explicaciones, o de que alguien con autoridad legal, llámese fiscal, se las exija, pues detrás de esto puede haber algo que perfectamente se podría calificar como “maquinación para alterar el precio de las cosas”.

Paco Mars, con “papeles” el la mano ha evidenciado que hace más de un año, en concreto desde mayo de 2006, que estaba todo listo para las firmas necesarias para iniciar los trámites y las obras y, después de una avalancha de datos y papeles y de referencias a textos, trámites y expedientes varios la ex alcaldesa solo ha acertado a responder: “…yo no sé de leyes y con la edad que tengo no veo por que tengo que aprender ahora.” y de nuevo ha recurrido al victimismo para añadir “Yo he meado sangre durante los cuatro años en este ayuntamiento”.

Además parece ser que del dinero que se obtuvo de la venta de una parcela municipal para la compra de los terrenos de la depuradora, solo queda el rastro que han dejado por los libros de gastos del ayuntamiento, pues parece ser que se ha ido en “gasto corriente” y los terrenos todavía sin comprar…

Vamos a informarnos mejor y a ver cómo sigue todo esto… Y a ver si me hago con el vídeo del pleno, porque una imagen vale más que mil palabras.


Abr 15 2007

Alcossebre, un any i mig vomitant la merda a 450 metres de la costa.

Això si, com a bon municipi pilot d’excel·lència turística, la merda era d’una qualitat excel·lent… que no diguin que no som coherents…


Mar 18 2007

Sembla ser que la depuradora d’Alcalà-Alcossebre encara definitivament la recta final.

Archivado en sobre la depuradora   |  Comentarios (0)

Després de tantes i tantes barbaritats (començant per la ubicació proposada a Ribamar pel PP i passant per tot el que s’ha dit i publicat en tot aquest temps) i malgrat la nefasta gestió de l’actual equip de govern (ja que si les coses s’haguessin fet bé a hores d’ara la depuradora ja estaria feta i en funcionament) sembla ser que la tant urgent depuradora d’Alcalà-Alcossebre està ja una miqueta més a prop.

El passat 8 de març es publicava la licitació, els mitjans se’n feien ressò de la publicació, i el divendres, al temps que es publicava la licitació al DOGV, l’ajuntament anunciava, a la fi, que havia tancat un acord amb els propietaris dels terrenys per a la seva adquisició i posta a disposició de la EPSAR.

No me’n puc estar de recordar que la ubicació definitiva de la depuradora, a l’oest de la AP7, en la partida del Racó de l’Home, va ser la que jo mateix vaig defensar des d’un principi (lleugerament modificada per l’aportació de Navarro d’EU que l’allunyava una mica més del riu però que partia de la base del meu plantejament) i que va ser finalment assumida per majoria.

El més curiós del cas es que els que em van expulsar il·legalment del PSOE per defendre aquesta ubicació front a la que ells proposaven (PSOE + Vinuessa + BLOC proposaven l’entrada d’Alcossebre, per no malbaratar els interessos d’uns promotors que volien fer un també dalt de la AP7 però a l’altre costat del riu) van acabar votant la meva proposta, la mateixa per la qual em van expulsar.

Estic content de veure la depuradora una mica més a prop en el temps i en el lloc que vaig proposar i defendre i al mateix temps trist de veure que ja podia estar feta i funcionant si en lloc d’esperar que tombessin la ubicació de Ribamar l’ajuntament hagués tingut la valentia d’avançar-se, anular la opció de Ribamar, encetar un diàleg entre tots (que mai va existir) per cercar la millor ubicació i ser més eficient en les tasques pròpies com per exemple l’adquisició dels terrenys (han estat més de dos anys per acordar un preu dels terrenys amb sis o set veïns!).

Per contra, l’ajuntament va deixar que fos conselleria qui tombés la opció de Ribamar (un any i mig perdut), Vinuessa va decidir ell sol la nova ubicació a la mateta (entrada d’Alcossebre) mirant pels interessos de una promotora i no per l’interès general la qual cosa va provocar la discussió que tots coneixem i que va acabar en la meva expulsió il·legal del PSOE, perquè no em vaig plegar al “dictado” de Vinuessa i, finalment en la rectificació (que no els quedava altre remei) i l’acceptació de la opció del Racó de l’Home però pel camí van perdre dos regidors: conseqüència de la meva renúncia a seguir formant part d’un equip de govern que prioritza interessos particulars als generals i a la eixida d’AIAA de l’equip de govern (dimissió d’Albert inclosa) i també, amb un any més de retràs a sumar al que ja portàvem. Per rematar, i fruit de la seva incapacitat, varen necessitar un altre any i mig per tancar un acord de compra dels terrenys. En definitiva tot un exemple d’ineficiència que ha fet que més d’u es pregunti si el fet d’anar demorant la depuradora (i per tant demorant el desbloqueig de noves actuacions urbanístiques) no responia més a una acció deliberada per eliminar competència als que si poden i de fet estan construint (a algú li sona allò de la oferta i la demanda? Si limitem la oferta, per exemple bloquejant o demorant més del raonablement comprensible una depuradora i per tant noves actuacions urbanístiques, fem incrementar més el preu –o facilitat de venda- d’allò que hi ha disponible… no es açò “maquinació per alterar el preu de les coses”?)

Una ultima qüestió queda en el aire: El promotor del camp de golf “afectat” va comprar uns terrenys abans de que es conegués la ubicació definitiva (les finques concretes) de la depuradora. Quina casualitat que els terrenys que va comprar fossin part dels afectats finalment per la depuradora. Quant l’ajuntament va fer publica la ubicació concreta, aquest promotor (al qui aconsello jugar més sovint a la loteria, vista la seva capacitat endevinatòria) va tenir a be d’oferir gratuïtament els terrenys a l’ajuntament, això si, a canvi demanava la menudència de que li aprovessin el PAI del GOLF que havia presentat. Per sort l’equip de govern ja estava en minoria i no van poder aprovar aquest golf. Les qüestions que queden dons en el aire son les següents: per quant va comprar aquests terrenys rústics i “al cul del terme” quant els propietaris encara no sabien res? D’on (o de qui) va obtenir el promotor la informació de la ubicació abans que ningú? Quants diners ha guanyat aquest promotor en aquesta premonitòria compra i posterior venta a 12 EUR el metro quadrat que es el que pagarà l’ajuntament?

Si algú te la resposta a questes qüestions, la seva aportació serà benvinguda…


Feb 14 2007

Ha aprovat el consell la depuradora?

Archivado en sobre la depuradora   |  Comentarios (0)

Sembla ser que si.

Arrel de les informacions publicades aquesta setmana passada en diversos mitjans de comunicació (Levante, Las Províncias, 3×4 info) i de les quals es van fer ressò els amics de No tan a Prop, sobre l’aprovació definitiva de la EDAR (Estació Depuradora d’Aigües Residuals) per part del Consell. Vist que el Mediterràneo ja va publicar alguna cosa similar en Desembre passat i donat que no sembla que hi hagi res publicat oficialment en lloc, ahir, 13 de febrer vaig demanar per escrit còpia de les comunicacions que consten en l’ajuntament al respecte. Açò es el que em van contestar:

Per cert, que podeu vore que la data del segell de sortida es 12 de febrer… així va tot en aquest ajuntament: sol·licito l’informació el 13 i em contesten el 12… quina classe!

Podeu vore també que en l’escrit no consta cap data ni segell d’entrada ni res de res… i estem parlant de la EDAR, potser el projecte més important de l’ajuntament. Si l’expedient de la EDAR funciona així, ja podeu imaginar com va tot lo demés…

Aquest tros de paper no té cap valor oficial i a falta de l’acta de la sessió del Consell, he comprovat el DOGV i a data d’avui encara no surt res de res… Estarem pendents.

Ah, un altra cosa: “El Consell autoriza las obras de construcción” però l’ajuntament encara està negociant l’adquisició dels terrenys… (i ja porten quasi dos anys entre valoracions i negociaons) o sigui que no sé on començaran “las obras de construcción” ni tampoc com, ja que en els pressupostos de la generalitat per al 2007 no hi ha ni un cèntim d’euro per la EDAR d’Alcalà-Alcossebre.


Ene 10 2007

Ens tocarà apexugar amb la pujada del cànon tot i no tindre depuradora

Archivado en sobre la depuradora   |  Comentarios (0)

Gracies al comentari deixat pels amics de No Tan Aprop, es enterem de la pujada i demés pormenors del cànon de sanejament per al 2007:

La LLEI 11/2006, de 27 de desembre, de Pressupostos de la Generalitat per a l’exercici 2007 ens portarà una forta pujada del canon de sanejament que paguem tots i totes al nostre rebut d’aigua tinguem o no depuradora, es faci o no la depuració que paguem. A tota la costa del Baix Maestrat no tenim cap depuradora i aboquem al mar tots els residus i portem 2188 dies incomplint la Directiva 91/271.
D’aquesta manera (veure taula) el govern del PP, ens apuja el canon de sanejament, en una proporció molt per dalt de l’increment de preus al consum, IPC de l’any.

Cal destacar que lluny de equilibrar el territori, aquest increment és significativament molt major per a les poblacions més menudes, que a les grans ciutats.
El canon de sanejament és un tribut que paguem al rebut d’aigua, grava el consum d’aigua i paguen tant els rics com els pobres, fins i tot les cases que estan buides i no tenen cap consum també l’han de pagar. Considerem una injusticia haver de pagar-lo al 100% sense tenir depuradora, ni tant sols cap projecte aprovat per la Generalitat Valenciana, com passa a Benicarló, Peníscola i Alcossebre.
Cliqueu a la imatge de dalt, per veure millor, si encar no ho teniu clar, les dades que comparen el que ja estem pagant al 2006, i el que pagarem al 2007. De les depuradores de la costa del Maestrat, ni rastre…


Ene 06 2007

¡Que se dejen ya de historias!

Archivado en sobre la depuradora   |  Comentarios (1)


Ene 05 2007

La culpa es tuya!… No tuya!… Tuya Más!!! (3ª entrega)

Archivado en sobre la depuradora   |  Comentarios (0)

Tengo que reconocer que me ha sorprendido la velocidad con la que la Alcaldesa ha salido al paso de las declaraciones de Rosa Elena (PP) publicadas ayer. El Mercantíl Valenciano publica hoy la respuesta de Soriano:

Lo más significativo de esta tercera entrega del culebrón de año nuevo, son algunas de las declaraciones de Isabel Soriano; por un lado deja claro que no hay ningún proyecto aprobado por la Conselleria (cosa que, aun saliendo de la boca de la alcaldesa, parece ser verdad; al menos es cierto que nada se ha publicado en el DOGV a este respecto).

También se confirma aquello de que “por la boca muere el pez” y se lee literalmente: “La Alcaldesa de Alcalà de Xivert recordó ayer que ‘fue el Consell el que desestimó la apuesta del PP por ubicar la depuradora en la Zona de Ribamar’ haciéndonos perder el dinero invertido en la compra de los terrenos y el retraso de más de tres años con la nueva ubicación”. Por lo tanto ahí les queda claro, a los quienes todavía defienden a Soriano por haber quitado la depuradora de Ribamar, que no fue ella (según sus propias palabras), sino el Consell el que desestimó esta ubicación.

Eso sí, de ningún modo puedo permitir que quede impune su acusación (demagógica) de que fue el Consell el responsable del retraso porque si nada más entrar en el Ayuntamiento, la Alcaldesa hubiera desestimado esta ubicación y entablado conversaciones para buscar una nueva y mejor ubicación -como me cansé de proponer-, hoy probablemente la depuradora estaría ya hecha.

Para terminar, Isabel nos deja tres acusaciones lapidarias contra el PP, a saber:

1- “Desde la diputación se está paralizando el proyecto por los intereses urbanísticos en otro municipio de la comarca, así como por los réditos electorales en Alcalà” (sic.)

Que digo yo… ¿qué pinta ahora diputación en todo esto?

2- “A fecha de hoy, que nosotros sepamos, el proyecto de la planta está paralizado en el Consell a falta de su aprobación por el mismo” (sic.)

3- “La verdadera intención de la concejala Cucala, que no es otra que la de paralizar el urbanismo de Alcossebre” (sic.)

Frente a estas tres perlas lanzadas por Soriano, a mi, como pienso que a todos los vecinos de Alcalà-Alcossebre, nos encantaría escuchar (casi exigir) una respuesta inmediata y contundente de Diputación, de Consellería y de Rosa Elena Cucala respectivamente, pues gravísimas son las acusaciones, y de no tener respuesta se podría pensar que son por igual tan graves como ciertas.


Ene 04 2007

La culpa es tuya!… No tuya!… Tuya Más!!! (2ª parte)

Archivado en sobre la depuradora   |  Comentarios (0)

¡Tranquilo relámpago!

Ocho días después de que Sanmartín pusiera a caldo a los del PP culpándolos de todos los males del PSOE de Alcalà en general, y del retraso de la depuradora en particular, los del PP han contestado esto:

Es justo decir que los del PP tienen razón en una cosa: a diferencia de lo que Sanmartín aseguraba en sus declaraciones, el Ayuntamiento de Alcalà-Alcossebre NO TIENE NINGÚN TERRENO APALABRADO a día de hoy; una vez más, Sanmartín miente. También es cierto que en las reuniones con los propietarios no ha acudido nadie del PSPV-PSOE lo que es una auténtica vergüenza (una más) ya que la alcaldesa debería haber sido la primera en acudir a las reuniones con los propietarios, más tratándose probablemente del principal proyecto de Alcalà-Alcossebre (por todo cuanto implica) . Aunque igual de cierto es que la Generalitat (del PP) no ha consignado ni un duro para la depuradora en los presupuestos del 2007 (o yo no lo he encontrado), así que más de lo mismo: la culpa es tuya!, no tuya!… Tuya más!!!… Son tal para cual.


Dic 27 2006

La culpa es tuya!… No tuya!… Tuya Más!!!

Archivado en sobre la depuradora   |  Comentarios (1)

Esto lo publica hoy el Levante:

Esperaremos la reacción del PP (si es que reacciona) y mañana lo comentamos…


Nov 08 2006

Els comptes autonòmics del PP continuen sense preveure cap inversió per a depuradores a Alcalà, Peníscola, Benicarló i Vinaròs, tot i la sanció de la UE a l’Estat Espanyol

Archivado en sobre la depuradora   |  Comentarios (0)

El diputat autonòmic d’Esquerra Unida-Els Verds-l’Entesa, Ramon Cardona, ha afirmat aquest matí, que el greu problema de tractament de les aigües residuals en els pobles costaners del Baix Maestrat, continua sense vore una solució immediata, després d’analitzar les inversions en gestió i infraestructura de recursos hídrics contemplant en els pressupostos de la Generalitat per al 2007, les quals repeteixen la tònica d’exercicis anteriors..

Cardona ha recordat que continuen sense aparèixer  inversions per trobar una solució definitiva com són la construcció d’estacions d’aigües Residuals (EDAR); als pobles de Vinaròs, Benicarló i Peníscola, i Alcalà, tot i l’expedient obert per la Unió Europea contra l’Estat espanyol per l’incompliment de la directiva 91/271 sobre aigües residuals.

Les úniques partides destinades a inversions en depuradores del baix mestrat són: 18.870 € per finalitzar les actuacions en  el que ells anomenen EDAR i col·lectors Generals de Peníscola ( és  a dir, en inversions en l’emissari submarí que continua abocant la merda al mar), i donen per conclòs en l’exercici de 2007, sense cap actuació nova en previsió a una necessària nova depuradora de tractament terciari.

En el cas de Benicarló, el pressupost de 16.290 €  baix la partida “ Edar Benicarló col. gral y bombeo emis. sumb:  inversió que demostra que de nou, per al 2007 no es tindrà cap solució definitiva i que es va a desaprofitar tota l’aigua en teoria tractada i llaçar-la directament al mar per mitjà d’un emissari submarí . Apostar pels emissaris submarins, en lloc de fer un aprofitament integral de l’aigua, és un autèntic malbarament i demostra el doble discurs carregat d’hipocresia del PP, de demanar aigua de fora i tirar la nostra, i es continua sense projectar cap depuradora de tractament terciari.

Un cas idèntic  és el de Vinaròs, en un pressupost de 16.870 €  que conclou en el 2007 les actuacions en el col·lector general i bombeig  a emissari submarí.

Segon el diputat ecosocialista, el destinar únicament part del pressupost per al 2007 a unes  instal·lacions que exclusivament es dediquen a llançar aigües fecals al mar, i no a crear noves depuradores terciàries,  demostren que no van a tindre solució en els propers anys “ EU venim demanat exercici rere exercici incloure la construcció de noves EDAR en Peníscola, Benicarló, Vinaròs, i Alcossebre, i sempre són rebutjades. És dóna l’agreujant que la Unió Europea ha obert un expedient sancionador per la falta de depuradores terciàries a aquestes quatre localitats, i l’administració valenciana no pren cap mesura al respecte, per tant, es demostra que estem davant un Govern esgotat, sense capacitat per solucionar problemes ni invertir els nostres diners en actuacions del tot necessàries.


Sep 26 2006

Hoy en el DOGV

Información pública del plan especial de reserva de suelo dotacional y ordenación de usos en suelo no urbanizable, para la ubicación de la nueva estación depuradora de aguas residuales.

más aquí…



Fòrum ciutadà d'Alcalà-Alcossebre